Skriv dagbok

Standard

Det finns en autenticitet i det som är handskrivet och den genuiniteten kan man inte komma åt med datorskrivna material. Vi kanske skulle införa lite mer handskrivning i våra liv, om inte annat för att senare i livet kunna gå tillbaka till nostalgins lustträdgård och minnas vad vi än gång i tiden kände och tyckte om saker och ting. 

Det är färre och färre som skriver dagböcker idag trots att kanske fler och fler faktiskt är i stort behov av att göra det. Värdet av att föra en dagbok har beskrivits på många sätt, men en majoritet menar att det är ett effektivt och tryggt sätt att få ventilera sig på, okommenterat. I dagboken om dig själv, skriven av dig själv behöver du inte censurera vem du egentligen är, och den befrielsen uppnår man sällan i andra terapeutiska sammanhang.

Att känna igen sin egen handstil hjälper oss att minnas det vi för längesen kände och att läsa en gammal dagbok av sig själv hjälper oss att minnas med känslor, bättre än så kan det inte bli. Men för att det ska vara kul att skriva för hand så är det viktigare än man kan tro att vi har bra och bekväma pennor.

Har du barn så kanske du kan uppmuntra dina barn att redan från tidig ålder skriva dagbok? Barn kommunicerar på andra sätt än vi vuxna och ibland har vi svårt att förstå varandra. En dagbok kan vara ett bra sätt för att få sina barn att kommunicera, åtminstone med sig själva vilket kan ha många fördelar för barnets mentala hälsa och utveckling. Du kan läsa mer om varför det är bra för oss att skriva dagbok på Bättre Hälsa.

  • träff