Skriva barnböcker

Standard

Att skriva en kvalitativ barnbok är bland det svåraste som finns inom skrivkonsten. Detta är det dock få som känner till, kanske för att de aldrig tidigare testat på detta på egen hand.

Det finns en hel del människor som tror att det är superenkelt att skriva barnböcker. Detta är dock rent felaktigt, åtminstone om man ämnar att skriva en bok med lite mera substans som kommer vara lika aktuell även i framtiden.

Den framstående barnboksförfattaren Roald Dahl sa en gång att han ansåg att barnböcker var bland det svåraste man kan ge sig i kast med att skriva, bland annat eftersom ett barn gärna lusläser sina favoriter om och om igen, och då måste boken vara nog välskriven för att hålla i det långa loppet. Roald Dahls åsikt har dessutom ett betydligt större värde än många andras, då han framgångsrikt skrivit både fantastiska barnböcker samt andra underbara verk under sin tid som författare. Som en rolig sidonotis så kan vi även nämna att Roald Dahl skrev sina verk för hand och inte på någon skrivmaskin, något som gör honom relativt unik för sin tid.

En annan barnboksförfattare som kommit att bli ofantligt framgångsrik i modern tid är J.K. Rowling. Många av er vet säkert om att det är hon som skrivit bokserien om den unge trollkarlspojken Harry Potter, ett upplägg som många andra författare därefter försökt att efterapa men där få har lyckats väl. Detta är ännu ett bevis på att barnböcker kanske inte är såpass simpla att skapa som man först kanske kan tro, något som dock inte bör avskräcka någon av er läsare från att själva försöka!

  • träff