Tips för den första reseskildringen

Standard

Reseskildringar har länge varit en kategori av skrifter med en torgen läsarskara. Vare sig det handlar om äventyr i fjärran öster eller något som tar plats här hemma i Sverige finns det alltid sätt att skriva om sina resor på ett sätt som drar in läsarna i världen man själv fått uppleva. Det gäller dock att veta hur man tacklar denna genre.

Börja alltid med efterforskning

Att försöka ge en ny vinkling på en plats är ofta det många tidningar eller skrifter är ute efter. Och för att kunna leverera detta behöver man veta vad det har skrivits mycket om tidigare. Att ge sig ut och googla hur mycket det finns skrivet om en plats och vilka vinklingar som redan använts till döds är första steget man måste ta. Aktuella guideböcker är också till väldigt stor hjälp för att hitta intressanta platser att utforska i detalj.

Anteckna och ta bilder

Att kontinuerligt föra anteckningar som man rör sig kring området kommer vara till stor hjälp när man till slut får sätta sig ned och formulera sina tankar och iakttagelser. Att ha med sin en bra kamera för att ta bilder på platser och personer kommer vara en perfekt komplement till texten. Vilken typ av kamera är något av en personlig preferens. Medan de mer kompakta kamerorna helt klart är enklare att ha med sig på resande fot är det svårt att slå bilderna man kan ta med en riktig systemkamera. Det finns dessutom många prisvärda systemkameror på marknaden idag.

Använd scener i stor utsträckning

Reseskildringar gör sig ofta bäst när man skriver i scener istället för stora sammanfattande textstycken. En scen blir då en skildring av vad som hände på en plats under en viss tid och behöver inte följas av en tydligt beskriven röd tråd som leder till nästa scen. Hur man tog sig från en plats till en annan är sällan något man behöver inkludera. Så länge inte själva transporten i sig var en betydelsefull händelse förstås.

  • träff